Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 sztuka
łosoś wędzony 1 filet
ogórek 1 sztuka
paluszki krabowe 1 opakowanie
majonez 1 sztuka
wsabi 1 sztuka
nori 2 płaty
mata do zawijania 1 sztuka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem

Kroki postępowania

1
Ryż nakładamy na płat nori maczając ręce w wodzie żeby się do nich nie przylepiał. Na końcu zostawiamy margines ok 1-2 cm.
Krok 1 - Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem foto
2
na 1/3 wysokości od nas smarujemy odrobinkę wasabi i układamy łososia, ogórek pokrojony w cienkie słupki i paluszki krabowe rozkrojone na pół. Polewamy odrobiną majonezu.
Krok 2 - Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem foto
3
Zwijamy ciasno w rulon z pomocą maty. Koniec zwilżamy woda by się lepiej skleił.
Krok 3 - Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem foto
4
Kroimy ostrym nożem na kawałki. Podajemy z sosem sojowym.
Krok 4 - Sushi maki z łososiem, ogórkiem i krabem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak