Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 3 szklanki
woda 3,5 szklanki
ocet ryżowy 1,5 łyzki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi

Ryż płuczemy na sicie pod zimną wodą, aż wypływająca z sita woda będzie czysta. Opłukany ryż przesypujemy do garnka i zalewamy wodą na 3 szklanki ryżu 3,5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy 15 minut pod przykryciem. Przygotowujemy zaprawę, na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie, ale nie gotujemy tylko rozpuszczamy wszystko. Tak przygotowaną zaprawą skrapiamy ryż i dokładnie mieszamy drewnianią łyzką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasnojo 19.08.2013 15:29
Witam, Polecam ocet firmy Mizkan lub Kikkoman, te tanie w marketach nie są najlepszej jakości...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak