Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem z odrobinką wody.Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli .Powoli dodawać cukry i żółtka .Potem dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez ok. pół godziny. Upieczony wyłożyć z formy ,aby ostygł - zimny przekroić na trzy krążki . Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić ,aby przestygły. Schłodzoną śmietanę lekko ubić ,dodać zagęszczacz , cukier waniliowy i ubijamy do odpowiedniej gęstości .Ubitej śmietany odłożyć ok. trzy łyżki do dekoracji. Pozostałą śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i przełożyć nią biszkopty(trochę zostawić do dekoracji boków i wierzchu).Złożony tort udekorować odłożonymi kremami. Brzeg i środek tortu posypać kakao. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    super:)
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Pyszności.
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    piękny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !