Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Śmietankowo Czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
Krem:
śmietana kremówka 1 litr
czekolada mleczna 200 gram
czekolada gorzka 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
zagęszczacz do śmietany 2 paczuszki
kakao do posypania 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Śmietankowo Czekoladowy

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem z odrobinką wody.Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli .Powoli dodawać cukry i żółtka .Potem dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez ok. pół godziny. Upieczony wyłożyć z formy ,aby ostygł - zimny przekroić na trzy krążki . Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić ,aby przestygły. Schłodzoną śmietanę lekko ubić ,dodać zagęszczacz , cukier waniliowy i ubijamy do odpowiedniej gęstości .Ubitej śmietany odłożyć ok. trzy łyżki do dekoracji. Pozostałą śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i przełożyć nią biszkopty(trochę zostawić do dekoracji boków i wierzchu).Złożony tort udekorować odłożonymi kremami. Brzeg i środek tortu posypać kakao. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 11.07.2012 20:40
piękny
jozefinach 31.03.2012 10:11
Pyszności.
smakowita 16.03.2012 10:47
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Justyna28 15.03.2012 15:23
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak