Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
musli
jajko 1 sztuka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. Dosypujemy łyżkę mąki. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte drożdże wlewamy do pozostałej mąki wymieszanej z solą. Ze wszystkich składników wyrabiamy kulę ciasta, którą odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kule, z których tworzymy bułki. Wyrobione bułki ponownie odstawiamy na ok. 30 minut do czasu podwojenia objętości.
Krok 1 - Bułki pszenne foto
2
Gdy nasze bułki już wyrosną na środku lekko nacinamy nożem i smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy musli.
Krok 2 - Bułki pszenne foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25-30 minut.
Krok 3 - Bułki pszenne foto
4
Po przekrojeniu bułki są puszyste i mięciutkie.
Krok 4 - Bułki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.03.2012 22:17
dziękuję za odpowiedź :)
karolcia_zip 14.03.2012 21:21
Mąka pszenna typ 500
SmacznaPyza 14.03.2012 20:46
jaki typ mąki pszennej?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak