Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki razowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
mąka razowa 250 gram
woda 1 szklanka
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki razowe

Kroki postępowania

1
W ciepłej wodzie rozpuszczany drożdże i cukier. Dodajemy łyżkę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. do czasu wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na minimum 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki razowe foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy, wyrabiamy i tworzymy kształt bułki. Wszystkie bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, lekko nakrajamy. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki razowe foto
3
Wierzch bułek smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Bułki razowe foto
4
Pieczemy w temp. 200 st. C przez 25-30 min.
Krok 4 - Bułki razowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 09.04.2012 09:49
smaczne
SmacznaPyza 16.03.2012 22:18
dziękuję za odpowiedź :)
karolcia_zip 14.03.2012 21:21
Mąka pszenna typ 500, mąka żytnia razowa typ 2000
SmacznaPyza 14.03.2012 20:45
mąka pszenna jaki typ? mąka razowa z jakiego zboża?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak