Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-waniliowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń czekoladowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
masło 100 gram
mleko 1 i 1/4 szklanki
krem waniliowy Gellwe 1 opakowanie
glukoza 3 łyżeczki
cukier puder 3-4 szklanki
barwniki spożywcze
kulki srebrne do ozdoby
masło 1/4 kostki
cukier puder 1 szklanka
barwniki spożywcze
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 50 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-waniliowy

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
Krok 1 - Tort czekoladowo-waniliowy foto
2
Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy.
Krok 2 - Tort czekoladowo-waniliowy foto
3
Krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miskujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, póżniej przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Tort czekoladowo-waniliowy foto
4
Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 3 placki. Każdy z placków przekładamy kremem waniliowym i nakładamy jeden na drugim. Cały wierzch również smarujemy kremem. Wkładamy tort do lodówki.
Krok 4 - Tort czekoladowo-waniliowy foto
5
Masa cukrowa: w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i glukozę, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy 3 szklanki cukru pudru. Powoli wlewany rozpuszczoną żelatynę i glukozę. Mieszamy łyżką. Gdy wymieszamy już całą miksturę z cukrem pudrem, ugniatamy do czasu uzyskania plastycznego ciasta. Gdy takowe już mamy, dodajemy barwniki spożywcze i ugniatamy w celu rozprowadzenia koloru. Gotową masę cukrową wałkujemy na blacie posmarowanym olejem (wałek też) na grubość 5 mm.
Krok 5 - Tort czekoladowo-waniliowy foto
6
Wyjęty z lodówki tort obkładamy rozwałkowaną masą cukrową, która układa się jak materiał. Z innego koloru masy wycinamy wykrawaczką do ciasteczek kwiatki i przyklejamy na wcześniej wyłożoną masę. Środki kwiatków robimy z żółtej masy (robimy małą kulkę i przyklejamy na środek kwiatka). Z brązowej masy robimy wałeczki jako gałązki i przyklejamy na wyłożoną wcześniej masę zieloną. Z lukru dekoracyjnego (czyli zmiksowane masło w temperaturze pokojowej, cukier puder i barwnik) robimy napis.
Krok 6 - Tort czekoladowo-waniliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak