Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie płuczemy.

Do każdego słoika na dno wkładamy 4-5 ząbków obranego czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz gałązkę koperku.

Układamy ogórki w słoiku, dosyć ciasno. Na wierzch dokładamy jeszcze po jednej gałązce koperku i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, w której uprzednio rozpuszczono sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Słoiki zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Jeżeli nie chcemy aby ogórki doszły tak szybko, należy je trzymać w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kakiaa

    Uwielbiam ogórki małosolne!:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    lubię ogórki małosolne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    zaraz zacznie sie ogórkowy sezon :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !