Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone Kurczę z Mocną Nutą Pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak duży 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
pomarańcze 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone Kurczę z Mocną Nutą Pomarańczy

Kurczaka dokładnie umyć,osuszyć , natrzeć zewnątrz oraz w środku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Pomarańcze wyszorować,osuszyć,zetrzeć z jednej skórkę i natrzeć nią całego kurczaka .Z obydwóch owoców wycisnąć sok i polać nim ptaka zewnątrz i w środku.Kurczaka w pojemniku położonego piersiami na dół zafoliować lub szczelnie zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. Przełożyć do naczynia do zapiekania ,polać marynatą wymieszaną ze stopionym masłem i piec w 170-180 stopniach przez ok. 2 godziny .Ptaka należy często polewać powstałym sosem i kilka razy obracać na drogą stronę .Kurczaka ułożyć na półmisku i udekorować pokrojoną pomarańczą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 26.07.2013 23:20
Taką skórkę zjadłabym z chęcią
PaniMISIOWA 05.07.2012 21:30
świetne
Mariusz10 24.04.2012 16:03
połknąłbym go ale chyba nie w całości;)
iziona 14.03.2012 13:30
Cudownie rumiany ten kurczaczek.
smakowita 14.03.2012 12:19
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
stokrotka 13.03.2012 23:00
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak