Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki chlebek pełnoziarnisty

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szklanka
woda 1 szklanki
miód 2 łyzki
oliwa 2 łyzki
sól 1 łyżeczka
Zaczyn: 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chlebek pełnoziarnisty

Zaczyn przygotowujemy z 25 g drożdży roztartych z łyżką cukru, 100 ml mleka i 2 łyżkami mąki. Gotowy zaczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy miód, oliwę i dól, a następnie stopniowo woda do uzyskania gładkiego, dość elastycznego ciasta. Formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Nacinamy,żeby nie popękał. Po tym czasie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 14.03.2012 09:13
Ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak