Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z kostek rosołowych i około 15 łyżek oleju przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu kaczkę obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron w dużym rondlu. Podlewamy szklanką wody i dusimy 3 godziny. Kaczkę posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem oraz rozgniecionym w moździerzu czosnkiem. W razie potrzeby podlewamy jeszcze odrobiną wody. Dusimy kolejną godzinę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie płuczemy, kroimy na ósemki. Dodajemy do kaczki i dusimy razem jeszcze godzinę, Po upływie tego czasu, jabłka ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy do smaku majerankiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na kaczkę.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dusić nie dusiłem ale uduszę :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    swoją drogą spora kaczka. Czyżby też z rodzinnej hodowli?
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Tak, Pacpaw- kaczka z rodzinnej hodowli :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    swojska kaczucha super sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !