Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka delikatna

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanki
woda 1 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuka
masło 1/2 kostki
masło 3/4 kostki
mleko 3 szklanka
cukier 3/4 szklanka
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemiaczna 5 łyżek
jajko 4 sztuki
cukier puder 1 łyżka
Krem: 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka delikatna

Kroki postępowania

1
Do rondla wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy mąkę i ucieramy na jednolita masę. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia. Mieszamy z jajkami i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec dwa blaty.
Krok 1 - Karpatka delikatna foto
2
Piec w 200 stopniach okolo 25 -30 minut. Odstawić do ostygnięcia i w tym czasie przygotować krem. W rondlu zagotować masło, 2 szklanki mleka i cukier oraz cukier waniliowy. Pozostałą 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką. Wlewać powoli do mleka i gotować 1-2 minuty.
Krok 2 - Karpatka delikatna foto
3
Kremem przekładamy blaty i posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Krok 3 - Karpatka delikatna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 05.10.2013 17:05
super ciasto tylko mi nie zawsze wychodzą te fale na wierzchu??
Dorota37 18.05.2012 07:15
uwielbiam karpatkę
Dorota76 13.03.2012 21:00
jedno z najlepszych ciast

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak