Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna z ziemniakami i marchewką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka z dzika 45-50 dag
marchew 2 średnia
cebula 1 duża
olej rzepakowy 8-10 łyżek
ocet winny 2 łyżki
miód 1 łyżka
Przyprawa do mięs Prymat 1,5 łyżki
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna z ziemniakami i marchewką

Kroki postępowania

1
Łopatkę dokładnie czyścimy, kroimy na 6-8 kawałków. Olej mieszamt z octem winnym, miodem i przyprawą do mięs. Marynatą zalewamy łopatkę, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 1 - Dziczyzna z ziemniakami i marchewką foto
2
Po upływie tego czasu wkładamy mięso do woreczka do pieczenia. Dodajemy czosnek, obraną i pokrojoną w średniej grubości talarki marchewkę oraz cebulę posiekaną na średnie pióra.
Krok 2 - Dziczyzna z ziemniakami i marchewką foto
3
Wlewamy 1/3 szklanki wody. Zawiązujemy worek i mięso pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Dziczyzna z ziemniakami i marchewką foto
4
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Dziczyzna z ziemniakami i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.03.2012 19:26
muszę z tymi mokrymi marynatami z dziczyzną poeksperymentować. Do tej pory kruszyłem mięso "na sucho".
BernadettaP 14.03.2012 07:18
Mysiuniu, zapraszam do Wrocławia :)
Mysiunia 13.03.2012 21:45
ojj, ale bym zjadła :) chociaż małą porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak