Sposób przygotowania

Pigwę myjemy dokładnie, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do dużej miski i zasypujemy cukrem oraz zalewamy wodą. Pozostawiamy przynajmniej na 24 h żeby puściło soki. Wkładamy do słoiczków i zalewamy powstałym syropem. Idealna do herbaty, dodajemy łyżeczkę owoców i syropu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy nie piłam herbaty z pigwą :-) próbował jeszcze ktoś oprócz autora przepisu? :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ja próbowałam kiedyś sok z pigwy...super, ale to chyba gotowany był...do herbaty świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    paulisia_elk

    Ja uwielbiam pigwe ma taki jakbłkowy posmaczek, ale trochę inny niż jakbło, a z tym słodkim syropem wyśmienita i zmienia kolor herbaty na złoty :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    lubiętakaherbatkę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Ja od razu zasupuję w słoje
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Uwielbiam pigwę i jej zapach :) Właśnie odpoczywam po krojeniu na ćwiartki, bo tak pokrojone czyszczę z gniazd nasiennych, a potem w cieniutkie plasterki szatkuję malakserem. Zasypane cukrem odstawiam na słoneczny parapet, aby puściła sok i pasteryzuję w małych doniczkach.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !