Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwa do herbaty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 kg
woda 1 szklanki
owoce 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwa do herbaty

Pigwę myjemy dokładnie, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do dużej miski i zasypujemy cukrem oraz zalewamy wodą. Pozostawiamy przynajmniej na 24 h żeby puściło soki. Wkładamy do słoiczków i zalewamy powstałym syropem. Idealna do herbaty, dodajemy łyżeczkę owoców i syropu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.11.2016 15:41
Uwielbiam pigwę i jej zapach :) Właśnie odpoczywam po krojeniu na ćwiartki, bo tak pokrojone czyszczę z gniazd nasiennych, a potem w cieniutkie plasterki szatkuję malakserem. Zasypane cukrem odstawiam na słoneczny parapet, aby puściła sok i pasteryzuję w małych doniczkach.
Stenka 19.10.2012 19:09
Ja od razu zasupuję w słoje
SylwiaMagdaSabin 26.03.2012 16:53
lubiętakaherbatkę
paulisia_elk 14.03.2012 11:58
Ja uwielbiam pigwe ma taki jakbłkowy posmaczek, ale trochę inny niż jakbło, a z tym słodkim syropem wyśmienita i zmienia kolor herbaty na złoty :D
1j1o1l1a1 14.03.2012 00:26
ja próbowałam kiedyś sok z pigwy...super, ale to chyba gotowany był...do herbaty świetny
treonina 13.03.2012 20:42
nigdy nie piłam herbaty z pigwą :-) próbował jeszcze ktoś oprócz autora przepisu? :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak