Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany na ryżu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
mleko 2% 100 ml
ryż długoziarnisty
sól
pieprz
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
filet z dorsza 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany na ryżu

Filety dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie także przyprawą do ryb lub przyprawą typu jarzynka. Odstawiamy do lodówki na 60 minut. Dno żaroodpornego naczynia wysypujemy ryżem na wysokość około 4-5 milimetrów. Na ryż kładziemy filety z dorsza- skórką do góry. Zalewamy śmietaną zmieszaną z mlekiem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110-120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy w nagrzanym piekarniku na dodatkowe 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.03.2012 19:29
ryba z ryżem niezły pomysł
msmariusz 13.03.2012 23:27
łądnie wygląda
agunesu 13.03.2012 20:14
niezle. Zawsze boje sie surowy ryz zapiekac w piekarniku bo mysle ze mi sie nie ugotuje:)
halina17 13.03.2012 19:50
pyszny dorsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak