Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z boczniakami dla lenia

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 nieduże
boczniaki 6 średnie
cebula 1 mała
margaryna 1 łyżka
chrzan ze słoika 3 łyżka
majeranek
pieprz
jajko
woda 3,5-4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z boczniakami dla lenia

Kroki postępowania

1
Pierwsza w życiu moja zupa, przygotowana na bazie otrzymanego od producenta "gotowca". Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.
Krok 1 - Żurek z boczniakami dla lenia foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.
Krok 2 - Żurek z boczniakami dla lenia foto
3
Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek staropolski oraz chrzan i przesmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 3 - Żurek z boczniakami dla lenia foto
4
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Krok 4 - Żurek z boczniakami dla lenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.03.2012 07:42
ale tez dodam, że zupki z torebki z kilkoma dodatkami od kucharza nie są wcale takie złe i oszczędzają sporo czasu :o)
pacpaw 18.03.2012 20:17
w sumie jak gotuje z torebki lub przyprawiam mieszanka to dlatego ze jest to "prezent" producencki a nie świadomy zakup. Boczniaki w zeszłym roku wszczepiłem w pale także z niecierpliwością czekam wiosny. Może w tym roku będę miał już grzybobranie i wypróbuje ten przepis w moje kuchni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak