Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z orzechów włoskich

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
proszek dopieczenia szczypta
herbatniki 10 dag
orzechy włoskie 10 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z orzechów włoskich

Na masę do tortu potrzebujemy:

1,5 kostki masła
3 jaja/całe/
15 dag cukru
1.5 łyżki kawy rozpuszczanej
1 łyżka spirytusu
cukier waniliowy

Z podanych składników na ciasto pieczemy jeden krążek na tort.Jeśli chcemy 2 warstwy tortu należy upiec osobno 2 krążki.
Białka należy ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i żółtka.Do masy jajecznej wsypać delikatnie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Piec w średnio nagrzanym piekarniku/ok.15 min./
Aby przygotować masę do tortu należy:
jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy.Wystudzić.Masło utrzeć do białości i połączyć z masą jajeczną.Dodać schłodzoną kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz spirytus.Gotową masą przełożyć krążki. orzechowe.Wierzch tortu można polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 13.10.2014 16:06
piękny tort,z pewnością przepyszny
Ada-Gaba 08.07.2014 19:44
pyszny tort pięknie ozdobiony
ziutula
ziutula 17.09.2012 23:02
I liga...
Ewelina47 07.08.2012 11:38
aż slinka cieknie, rewelacyjny torcik
Wiesława1 26.05.2012 08:47
pyszne
agunesu 13.03.2012 20:16
a ja sie zastanawialam co zrobic z orzechami ktore mam jeszcze z jesieni. Teraz juz wiem:)
halina17 13.03.2012 19:55
dobry tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak