Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa z pulpecikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litr
marchew 2 sztuka
pietruszka 1 sztuka
serek topiony 300 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
ziele angielskie 5 sztuka
przyprawa uniwersalna do smaku
mięso mielone 500 gram
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 gram
sól do smaku
grzanki do smaku
natka pietruszki do smaku
bulion 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 gram
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z pulpecikami

Marchewki i korzeń pietruszki myjemy i obieramy, następnie wrzucamy do zimnej wody i gotujemy. W tym czasie mieszamy mięso z jajkiem, bułką tartą, bazylią, oregano, pieprzem cayenne oraz solą i formujemy pulpety wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Pulpeciki będą się lepiej formować jeśli zwilżysz dłonie zimną wodą. Kiedy woda zagotuje się w garnku wrzucamy pulpety oraz ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i kostki rosołowe. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie możemy zebrać ewentualne szumowiny. Z garnka wyjmujemy marchewki i korzeń pietruszki. Dodajemy serki topione. Należy dokładnie mieszać zawartość garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy przyprawą typu vegetta do smaku. Zupę posypujemy przygotowanymi wcześniej grzankami, startym żółtym serem i kilkoma listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 14.03.2012 14:01
supcio
Kamila/kami007 14.03.2012 01:05
mniam
halina17 13.03.2012 19:58
dobra zupa
Emilia22 13.03.2012 17:44
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak