Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 15
śmietana 18 proc 400 ml
spirytus 5 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Kroki postępowania

1
Faworki robię z tego samego ciasta co róże karnwałowe, jednak w większych proporcjach. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, zagniatamy ok. 15 minut.
Krok 1 - faworki foto
2
Najlepiej do tego celu zatrudnić jakiegoś mężczyznę :) Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce ok. 15 minut. Kolejno bardzo cienko wałkujemy ciasto, wycinamy radełkiem do faworków prostokąty o długości ok 10 cm, a szerokości ok 3 cm.
Krok 2 - faworki foto
3
Na środku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec faworka. Układamy na ściereczce i przykrywamy, by nam nie wyschły.
Krok 3 - faworki foto
4
Gdy już powycinamy wszystkie faworki rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok. 2 min do złotego koloru. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 03.04.2012 21:02
Uwielbiam je.
Kasiax18 15.03.2012 20:18
extra
aginaa 14.03.2012 18:00
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak