Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wiśniowy mojej mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z buraków 1/2 litra
skrzydełka z kurczaka 1/2 kg
włoszczyzna mały pęczek
Buraczki pieczone w skórkach 1/2 kg
przyprawa do potraw do smaku
ziele angielskie 4-5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
miód do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2-3 ząbki
sok z cytryny do smaku
wiśnie bez pestek 300-500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wiśniowy mojej mamy

Ze skrzydełek, warzyw i przypraw przygotować lekki wywar.
Odcedzić.
Wlać sok z buraków, dodać wydrylowane wiśnie, doprawić wyciśniętym czosnkiem - zagotować, zmniejszyć płomień do minimalnego i ogrzewać przez 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
Do barszczyku dodać drobno starte pieczone buraczki, sok z cytryny i miód. Doprawić solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ponownie odcedzić.

Czysty barszczyk wiśniowy podawać z ulubioną formą makaronu.
Można też dodać drobno pokrojone lub grubo utarte warzywa z wywaru oraz obrane mięsko ze skrzydełek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.11.2012 09:21
My jemy go od jakiegoś czasu z pierożkami z mięsem lub krokietami.
Pietruszka 21.10.2012 11:42
ciekawy przepis
Habibi 14.03.2012 23:30
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak