Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 50 g+1 łyżka
mleko 50 ml
drożdże 25 g
mąka 250 g
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 100 g
rodzynki 100 g
sól 1 szczypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
gorzka czekolada 100 g
konfitura 2 łyżki
cukrowe posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn powinien zacząć „buzować”
Krok 1 - Babka drożdżowa foto
2
Do drożdży dodajemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajka i żółtka
Krok 2 - Babka drożdżowa foto
3
wyrabiamy ciasto (najwygodniej jest to zrobić grubymi końcówka miksera). Stopniowo dodajemy roztopione (ostudzone!) masło. Całość powinniśmy wyrabiać ok. 10-15 minut.
Krok 3 - Babka drożdżowa foto
4
Na samy końcu dodajemy namoczone i odsączone rodzynki, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przenosimy do blaszki do pieczenia babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Masa powinna zajmować nie więcej niż połowę wysokości formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Krok 4 - Babka drożdżowa foto
5
Ostudzoną babkę dekorujemy roztopioną czekoladą, podgrzaną konfiturą i cukrową posypką.
Krok 5 - Babka drożdżowa foto
6
Babka drożdżowa
Krok 6 - Babka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 13.03.2012 17:41
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak