Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 g
masło 100 g
dżem jabłkowy słoiczek
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Umyć jabłka i usunąć gniazda. Pokroić w cieniutkie półtalarki. Skropić sokiem z cytryny. Masło roztopić w rondelku i wymieszać z oliwą z oliwek (ok. 30 g). Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, 5-6 łyżek stolowych zimnej wody i ugnieść ciasto. Kiedy będzie jednolitą masą wstawić do lodówki na 30-40 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wysmaruj formę (ja używam do tarty) wysmaruj margaryną i wyłóż ciasto dokładnie przyklepując brzegi. KIlka razy podźgać widelem ciasto. Wyłożyć jabłka w formie kręgów. posmaruj jablka dżemem. Piec ok. 30 minut aż jabłka się zarumienią. MOżna posypać cukrem pudrem lub kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.04.2012 21:51
z jabłkami to lubię :)
jolanta19 14.03.2012 18:28
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak