Sposób przygotowania

Umyć jabłka i usunąć gniazda. Pokroić w cieniutkie półtalarki. Skropić sokiem z cytryny. Masło roztopić w rondelku i wymieszać z oliwą z oliwek (ok. 30 g). Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, 5-6 łyżek stolowych zimnej wody i ugnieść ciasto. Kiedy będzie jednolitą masą wstawić do lodówki na 30-40 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wysmaruj formę (ja używam do tarty) wysmaruj margaryną i wyłóż ciasto dokładnie przyklepując brzegi. KIlka razy podźgać widelem ciasto. Wyłożyć jabłka w formie kręgów. posmaruj jablka dżemem. Piec ok. 30 minut aż jabłka się zarumienią. MOżna posypać cukrem pudrem lub kruszonką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    z jabłkami to lubię :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !