Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 szklanki
ekstrakt z wanilli 1 łyżeczka
mąka 1,25 szklanka
sól 1/8 łyzeczka
orzechy laskowe 1/2 szklanka
dżem 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe z dżemem

Orzechy laskowe siekamy drobno i prażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy żołtko, ekstrakt z wanilli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto, jak na kruchą tartę. Wkładamy na 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy małe kuleczki, obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w orzechach, układamy na blasze i kciukiem tworzymy wgłębienie na środku. Pieczemy 1 80 stopniach 10 minut, po tym czasie poprawiamy dziurki i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy i w dziurki nakładamy dżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 13.03.2012 19:49
chętnie bym spróbował :)
czekoladka_m 13.03.2012 15:24
Mniam, to coś dla mnie:)
pioge7 13.03.2012 09:27
super
Joanna46 13.03.2012 08:46
Szybko i łatwo.
iziona 13.03.2012 07:51
Lubię takie ciasteczka te pewnie są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak