Sposób przygotowania

Orzechy laskowe siekamy drobno i prażymy na suchej patelni. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy żołtko, ekstrakt z wanilli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto, jak na kruchą tartę. Wkładamy na 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy małe kuleczki, obtaczamy w roztrzepanym białku, a następnie w orzechach, układamy na blasze i kciukiem tworzymy wgłębienie na środku. Pieczemy 1 80 stopniach 10 minut, po tym czasie poprawiamy dziurki i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy i w dziurki nakładamy dżem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Lubię takie ciasteczka te pewnie są pyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Szybko i łatwo.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Mniam, to coś dla mnie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    chętnie bym spróbował :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !