Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kotletów sojowych i boczniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety sojowe 100 g
boczniaki 500 g
cebula 2-3 szt.
włoszczyzna mały pęczek
mąka pszenna 3 łyżki
oliwa 6-7 łyżek
majeranek 1 łyżka
czosnek 2-3 ząbki
bulion 1 litr
pieprz do smaku
przyprawa do potraw do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kotletów sojowych i boczniaków

Kotlety sojowe zalać lekkim bulionem (może być z kostki), doprawić pieprzem, czosnkiem i jarzynką - nakryć, zagotować i gotować 30 minut, co jakiś czas odwracając kotlety. Odcedzić.
Pozostawić do ostygnięcia i pokroić w cienkie paseczki.
Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz grzyby - smażyć na lekko złoty kolor.
W międzyczasie zagotować 2 litry wody, dodać starte warzywa.
Zawartość patelni przełożyć do zagotowanej wody z włoszczyzną.
Do garnka wsypać majeranek, ziele angielskie, listki laurowe, paprykę i jarzynkę.

Na patelni po boczniakach obsmażyć pokrojone kotlety sojowe i dołożyć do zupy.
Gotować 30-40 minut, zagęścić lekką zasmażką (z mąki i oleju w równych proporcjach) i doprawić wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.03.2012 00:38
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak