Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone na zielonym posłaniu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso indycze gulaszowe 200 g
sos chili 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
ogórek zielony 1 szt.
zielona papryczka peperoni 1 szt.
cytryna ½ szt.
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
olej rzepakowy do smażenia
karkówka 200 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone na zielonym posłaniu

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Karkówkę pokroić w kostkę. Sześć z nich odłożyć, a pozostałe mięso wraz z indyczym mięsem gulaszowym przemielić.

Do mielonego mięsa dodać sos chili, jajo oraz przyprawy - do mięsa mielonego, pieprz i sól. Połączyć składniki. Nabierać po porcji masy mięsnej, formułując kulkę. Do środka każdej włożyć po kostce karkówki. Lekko spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po 6 minut z każdej strony.

Ogórka obrać, pokroić na plastry. Peperoni posiekać i dodać do ogórka. Składniki lekko posolić i skropić sokiem z cytryny.

Na talerzach układać po porcji przygotowanych warzyw i kotlecie mielonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.04.2012 14:10
pyszne
Rybciia 18.03.2012 15:40
super
MAR3STA 15.03.2012 18:04
takie mielone z niespodzianką, bardzo apetyczne;)
dabrowianka 14.03.2012 21:51
z dodatkiem chili - to ciekawe, muszę zrobić, z pewnością zasmakuje mojemu mężowi :)
Mati13 12.03.2012 22:29
tak wiosennie - dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak