Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń gruszkowo-migdałowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 l
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki
gruszki 4 szt
migdały w płatkach 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń gruszkowo-migdałowy

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, zmiksować na pure.
Płatki migdałowe mielimy, zostawiając 1 łyżkę do dekoracji. Do 250 ml mleka dodajemy masło i zmielone migdały, gotujemy.
Do reszty mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Mleko z żółtkiem dokładnie ubijamy mikserem, następnie dodajemy pure gruszkowe.
Masę gruszkową powoli wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Po tym zestawić z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby powstała gładka masa.
Studzimy, dekorujemy pozostałymi płatkami migdałów i ewentualnie startą czekoladą.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 01.08.2012 11:07
Ciekawe połączenia smaków.
marzenciak1985 05.04.2012 10:24
mniam
jogobella231
jogobella231 04.04.2012 16:42
pycha
Wafelek2601 22.03.2012 15:19
smaczny
caralajna 19.03.2012 18:14
świetny
Jodaj 19.03.2012 14:11
pychotka :)
dwa pokoje z kuchnią 14.03.2012 23:05
podoba mi się, na pewno spróbuję
radosna29 13.03.2012 10:12
super przepis
foczka-ks 12.03.2012 21:43
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak