Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowa rolada mamy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 0,5 kostki
drożdże 0,5 kostki
mleko 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól szczypta
cukier 0,5 szklanki
zapach waniliowy
masa makowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: makowa rolada mamy

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem. Mąkę wymieszać z podrobioną margaryną, dodać jajko i żółtko, rozdrobione drożdże, proszę do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Zagnieść ciasto- powinno być "luźne".
Masę makową wymieszać z łyżka olejku pomarańczowego.

Ciasto dzieli na pół i rozwałkujemy, układamy na nie masę makową i zawijamy w rolady.

Układamy na blaszce i owijamy papierem, aby podczas pieczenia nie rozeszły się.

Piec ok 40 minut w 200 stopniach.

po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzysiu510 23.03.2012 23:39
n aprawdę jak u mamy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak