Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy i czekamy aż przestygną. Przestudzone przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Do przecisniętych ziemniaków dodajemy mąki i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Z zagniecionego ciasta formujemy kuleczki i w środku robimy dołek.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy dopiero jak wypłyną na wierzch.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Ugotowane kluski wykładamy na talerz polewamy sosem i podajemy z surówką.
Smacznego !
Krok 5 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 14.08.2013 11:49
Bardzo lubię a już tak dawno nie robiłam:)
MagdaXXX 07.02.2013 20:02
super
Bernadeta1 13.01.2013 00:22
super kluski,ja dodaję same żółtka jajek bo białka ponoć dają twardość
kasiek 10.12.2012 12:22
ale pysznie wyglądają
Pietruszka 12.10.2012 23:20
pyszne
Justyna28 09.07.2012 16:42
rewelacyjne:)
Piotr-21 15.05.2012 11:19
dobre
Reda 05.05.2012 18:18
super
Reda 05.05.2012 18:18
super
Beatris 29.04.2012 22:15
To coś dla mnie. Uwielbiam wszystkie kluski.
Wacław 25.04.2012 12:17
bardzo lubie !
Mati13 24.04.2012 10:12
uwielbiam!
Ewelina47 24.03.2012 20:50
lubię
mic 12.03.2012 20:00
dawno nie robiłem
owca441 12.03.2012 17:15
lubimy i to bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak