Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 3 dag
cebula 2 szt.
śmietana kremówka 150 ml
strata mozzarella 15 dag
sól
wędzony boczek 15 dag
wino białe wytrawne 150 ml
żółty ser starty 5 gouda

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki wyszorować w łupinach, zalać zimną wodą, posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut. Nie powinny być rozgotowane. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Sery jeśli są w kawałku zetrzeć - kupiłam mozzarellę startą, ale można samemu to zrobić (ogólnie rzecz biorąc stosunek mozzarelli do goudy może być zupełnie inny, czyli standardowe 12,5 dag plus 7,5 dag goudy). Ziemniaki odcedzić i najlepiej jeszcze ciepłe obrać. Ostudzić i pokroić w plastry.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
2
Na dużej patelni stopić masło, dodać boczek i podsmażyć na rumiano.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
3
Wrzucić cebulę i smażyć mieszając łopatką do momentu, aż delikatnie zmięknie - ok. 3 minut.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
4
Dodać ziemniaki i smażyć mieszając wciąż jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Doprawić w międzyczasie solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
5
Wlać wino na patelnię i poczekać aż odparuje - mieszając oczywiście. Ten krok można sobie darować, zwłaszcza gdy danie będą jadły dzieci. Dla dorosłych polecam.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
6
Na końcu dodać śmietankę i zagotować. Poczekać chwilkę, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
7
Przełożyć całość do formy do zapiekania. Posypać startą goudą i wykończyć mozzarellą.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
8
Przykryć arkuszem folii aluminiowej i zapiekać 20 minut. Odkryć i dopiec jeszcze 10-15 minut, aby ser się zrumienił. Stopień zrumienienia zależeć będzie od naszych preferencji, i w tym momencie zapiekać można i dłużej...
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto
9
Podawać z resztą białego wina. I jeszcze mała uwaga - to porcja na 3 głodne osoby. Wygłodniałe już na samą myśl o. Czwartej ciężko się będzie załapać...
Krok 9 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak