Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chapati- indyjski chlebek

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda 1/4 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chapati- indyjski chlebek

Kroki postępowania

1
Z przesianej mąki, soli i wody zagniatamy ciasto przez 5 minut. Jest bardzo twarde, takie właśnie powinno być, nie dodajemy więcej wody
Krok 1 - Chapati- indyjski chlebek foto
2
Ciasto dzielimy na niewielkie kulki (u mnie wyszło 6 porcji). Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe placuszki
Krok 2 - Chapati- indyjski chlebek foto
3
smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po parę chwil z obu stron (powinny ładnie się zarumienić)
Krok 3 - Chapati- indyjski chlebek foto
4
Ciepłe placuszki smarujemy roztopionym masłem
Krok 4 - Chapati- indyjski chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 09.12.2012 15:08
kuchnia indyjska rzadko gości na naszych stołach, także sam z chęcią wypromuje ten przepis
agnieszka137 12.03.2012 23:28
super, dzięki za przepis:)
Aga20 12.03.2012 11:25
Lubie ciapati;) w szczególności z sosami;)
stokrotka 12.03.2012 11:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak