Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z piwem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5- 2 kg
piwo 1/2 puszki
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z piwem

Kroki postępowania

1
Kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Następnie go osuszamy.
Krok 1 - Kurczak pieczony z piwem foto
2
Kurczaka oprószamy dobrze solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem kolorowym, nacieramy bazylią, papryką oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na około godzinę.
Krok 2 - Kurczak pieczony z piwem foto
3
Następnie ustawiamy go na puszce piwa w blaszce. W kurczaka do połowy wkładamy otwartą puszkę piwa z połową zawartości.
Krok 3 - Kurczak pieczony z piwem foto
4
Pieczemy przez około 70- 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia obserwujemy, czy górna część kurczaka nie przypieka się.
Krok 4 - Kurczak pieczony z piwem foto
5
Smacznego :)
Krok 5 - Kurczak pieczony z piwem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.01.2014 13:55
ja też na puszce piekę i uważam to za wygodniejszy sposób niż z butelką
IKrakowianka 27.10.2013 14:13
po upieczeniu wygląda bardzo apetycznie
Wafelek2601 10.10.2013 20:52
Taki kurczak musi być pyszny
pacpaw 08.12.2012 19:17
znam wersję z butelką piwa. Jeśli można też z puszką to niech ludzie wiedzą :o)
pawelek180844 11.05.2012 19:24
Wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak