Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona
Jeśli ktoś je lubi to może je również poszatkować razem z kapustą.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku glinianym lub beczce układać na przemian kapustę i marchew przesypując solą.
Drewnianym tłuczkiem mocno ubijać aż pojawi się sok.
Postępować tak aż składniki się skończą.
Kapustę przykryć talerzem lub wyparzonym drewnianym krążkiem i obciążyć czymś ciężkim ale nie metalowym, najlepiej wyparzonym kamieniem.
Tak przygotowaną kapustę odstawić w ciepłe miejsce na dwa lub trzy dni aby zaczął się proces fermentacji, po czym zdjąć obciążenie i przebić kilka razy kapustę do samego dna aby wyszły gazy.
Wyrównać powierzchnię, ponownie obciążyć i odstawić w chłodniejsze miejsce na około 2 tygodnie.
Ukiszoną kapustę można przechowywać w beczce lub przełożyć do słoików mocno ubijając i szczelnie zakręcając.