Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusty późnej 10 kg
soli kamiennej 200 g
marchewki 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na cztery części i usunąć głąby.
Jeśli ktoś je lubi to może je również poszatkować razem z kapustą.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku glinianym lub beczce układać na przemian kapustę i marchew przesypując solą.
Drewnianym tłuczkiem mocno ubijać aż pojawi się sok.
Postępować tak aż składniki się skończą.
Kapustę przykryć talerzem lub wyparzonym drewnianym krążkiem i obciążyć czymś ciężkim ale nie metalowym, najlepiej wyparzonym kamieniem.
Tak przygotowaną kapustę odstawić w ciepłe miejsce na dwa lub trzy dni aby zaczął się proces fermentacji, po czym zdjąć obciążenie i przebić kilka razy kapustę do samego dna aby wyszły gazy.
Wyrównać powierzchnię, ponownie obciążyć i odstawić w chłodniejsze miejsce na około 2 tygodnie.
Ukiszoną kapustę można przechowywać w beczce lub przełożyć do słoików mocno ubijając i szczelnie zakręcając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 12.03.2012 09:08
smaczna na surówkę, do zupy,bigosu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak