Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowo śmietanowy torcik
6 jajek
1 szk cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietanki 30 % słodkiej
250 g serka mascarpone
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Konfitura:
1 dojrzały ananas
1 galaretka cytrynowa
czekolada w młynku
perełki cukrowe
Biszkopt:
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przlać do tortownicy z dnem wysmarowanym magraryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostke lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smazyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietanfixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksowac serek mascarpone.
Gdy serek połączy sie ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Nastepnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypac czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.