Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowo śmietanowy torcik

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 50 g
jajko 6 szt
cukier 1 szk
mąka pszenna 5 łyżka
mąka ziemniaczana 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowo śmietanowy torcik

50 g margaryny Kasia
6 jajek
1 szk cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietanki 30 % słodkiej
250 g serka mascarpone
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Konfitura:
1 dojrzały ananas
1 galaretka cytrynowa

czekolada w młynku
perełki cukrowe


Biszkopt:
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przlać do tortownicy z dnem wysmarowanym magraryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Konfitura:
Ananasa obrać, usunąć zdrewniały rdzeń i pokroić według uznania w kostke lub paseczki.
Wrzucić go na patelnie i smazyć około 5 minut.
Wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać.
Konfiturę przestudzić.
Masa:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 3/4 gorącej przegotowanej wody.
Śmietanę ubić ze śmietanfixami zmieszanymi z cukrem.
Pod koniec ubijania wmiksowac serek mascarpone.
Gdy serek połączy sie ze śmietaną wlewać małym strumieniem zimną ale płynną galaretkę.
Przełożenie:
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Można je nasączyć ale nie koniecznie.
Na pierwszy placek wyłożyć konfiturę.
Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Nastepnie wyłożyć prawie 3/4 masy, przykryć ostatnim krążkiem.
Boki i górę ciasta posmarować masą, resztą masy udekorować według uznania i posypac czekoladą w młynku oraz perełkami.
Ciasto schłodzić w lodówce około 3 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 09.06.2012 10:55
dziękuję i polecam
jeanette_v 09.06.2012 10:12
Super!. Rewelacja.
kochanyptysiu 06.04.2012 16:00
super,zabieram do siebie
Ewaaa 24.03.2012 16:39
Zapisuję przepis, bardzo podoba mi się pomysł na masę z mascarpone, muszę wypróbować :)
ZEWA 22.03.2012 10:35
zdecydowanie tak
Anna133 21.03.2012 19:12
Ja tez robię z mąką ziemniaczaną bo biszkopt jest smaczniejszy :)
cukiereczek 13.03.2012 08:57
cudowny
cris04 12.03.2012 16:42
Ale kuszący,uwielbiam ciasta z mascarpone.
ZEWA 12.03.2012 00:25
Joanno to tylko tak wygląda, ciasto jest proste do wykonania.
msmariusz 11.03.2012 23:19
ładnie wygląda
Joanna46 11.03.2012 20:15
Ładnie wygląda, ale lista zadań i produktów przeraża mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak