Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny kasia 50 g
jajek 6s szt
cukru 1 szk
mąki pszennej 5 łyżka
mąki ziemniaczanej 4 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 13.04.2012 11:31
ale wysoki super
Ewaaa 24.03.2012 16:36
piękny, wysoki. Ja mam od kilku miesięcy piekarnik jedynie z funkcją termoobiegu i żaden biszkopt mi w nim nie chce rosnąć, więc ciast biszkoptowych nie piekę.
ZEWA 22.03.2012 10:33
równie dobrze do tego biszkoptu można nie dodawać margaryny
Anna133 21.03.2012 19:14
Biszkopt z margaryną nigdy nie robiłam ?
cukiereczek 14.03.2012 08:46
piękny
ZEWA 12.03.2012 00:23
tortownica w której zawsze piekę ten biszkopt ma 23 cm średnicy.
ZEWA 12.03.2012 00:23
tortownica w której zawsze piekę ten biszkopt ma 23 cm średnicy.
msmariusz 11.03.2012 23:21
ale wysoki wyrósł
cris04 11.03.2012 22:28
Czy to Kasia wpływa na wysokość tego biszkoptu,czy mała tortownica?
Piotr24 11.03.2012 22:25
fakt duży :) nam zawsze jakiś bardziej płaski wychodzi ;p
dwa pokoje z kuchnią 11.03.2012 19:56
ale wyrośnięty!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak