Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 4 szt
mleko 1 szkl
groszek konserwowy 1 puszka
masło 1 łyżka
ziemniaki 5 szt
dynia 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dyni

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w paski. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i wstawiamy do gotowania z obranymi w kostkę ziemniakami. Dynię myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z cebulą i ziemniakami, dodajemy masło i gotujemy do miękkości ok 20 minut. Następnie studzimy i miksujemy blenderem. Potem należy podgrzać i dodać groszek. Gdy zupa zawrze odstawiamy i dodajemy gorące mleko. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 10.01.2013 19:57
ja nigdy takiej nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować:)
AGNIESZKA103 21.03.2012 08:54
jak ja dawno dyni nie jadlam uwielbiam taka zupke kiedys babcia taka gotowala, musze koniecznie ugotowac taka zupke sama tylko w nowszej wersji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak