Sposób przygotowania

Flaki przelewamy na durszlaku zimną wodą..
Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą - wlewamy tylko tyle aby flaki zostały przykryte wodą.
Dodajemy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas (około godziny gotujemy ). Po tym czasie wylewamy wodę w której się gotowały, wyrzucamy czosnek.
Zalewamy je ciepłym rosołem, ścieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i magi - podajemy gorące.

*W przepisie jest litr rosołu, nie wliczam wody w której zostały gotowane do miękkości.
Dodam że to jest rosół drobiowy, na takim właśnie gotuje, bo my nie lubimy wołowego.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne- jaki rosół wołowy , drobiowy?
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    drobiowy;)
  • -7
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    A reszta włoszczyzny gdzie jest?! Smak flakom nadaje nie marchewka (czemu na litość gotowana?!) a seler korzeniowy i przyprawy.Rosół powinien być wołowy.Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych. To co tu zaprezentowałaś jest nie do zjedzenia i świadczy o tym,że nigdy flaków nie gotowałaś.
  • -6
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    I jeszcze jeden kiks - 0,5 kg flaków to ok 1,8 litra zupy.Więc skąd ten 1l? Żenada
  • 8
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Henryka, gotowałam flaki. Ty gotujesz na wołowym, ja nie. My takowe lubimy i jemy właśnie takie. Jeśli chodzi o włoszczyznę to każda gospodyni domowa czy kucharka w,e że jak pisze (czy w składnikach napisany rosół) rosół to Wołoszczyzna była w nim gotowana. Taka jak napisałaś marchew, pietruszka, seler. rosół już doprawiony odpowiedni i Właśnie na nim gotuje Falki. Jesli ktoś gotuje inaczej niż Ty nie wyśmiewaj, krytykuj ze robi inaczej!
  • 8
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    a co do ilości rosołu- nie wiem jakie rzadkie zupy jadasz Ty, ale u nas flaki muszą być gęste. Proszę zastanów się następnym razem jeśli komuś pojedziesz w taki sposób. Pozdrawiam Agiatis
  • 3
    original
    Opublikowano

    emeslive

    @Henryka Co rozumiesz przez "Całkowity brak przypraw stosowanych do flaczków wołowych."? Każdy przyprawia tym czym lubi. Jest czosnek i majeranek - jak dla mnie wystarczy. Kto powiedział, że rosół musi być wołowy? Warzywny, też będzie dobry, nie jest tak intensywny przez co smak flaków będzie lepiej wyczuwalny. Twój komentarz świadczy jedynie o tym, że gotujesz "na przepis" a nie "na smak" czyli marna z ciebie kucharka.
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    popieram Agiatis i emeslive
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    smaczne flaczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !