Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 1/2 kostki
jaja 3
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
masa
mleko 1 litr
kasza manna 1/2 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1,5 szklanki
zapach waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Utrzeć jajka z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę, po czym zagnieść ciasto rękami. Podzielić je na 3 równe części i zrobić z nich 3 jednakowe placki. Blachy wstawić do nienagrzanego piekarnika i upiec ciasto na jasnobrązowy kolor (w temp. 160 stopni, ok. 50 minut). Po upieczeniu placki wystudzić i każdy przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Przygotować masę: masło utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać powoli ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę mannę. Na sam koniec wlać zapach waniliowy. Przełożyć ciasto kremem i owinąć je celofanem. Odstawić na 25 dni, by nabrało wilgoci.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.12.2012 06:06
ciekawa masa z kaszką manną
agam26 19.07.2012 10:32
bardzo ciekawe
agam26 19.07.2012 10:32
bardzo ciekawe
Joanna46 12.03.2012 09:07
Chyba się skuszę na zrobienie tego ciasta. :)
dwa pokoje z kuchnią 11.03.2012 19:58
ale ładny
halina17 11.03.2012 19:54
smaczny piernik
Emilia22 11.03.2012 16:18
wyglada cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak