Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

5.0
(90)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 100 gramów
cukier 4 łyżki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 50 gramów
jajko 3 sztuki
rodzynki 3-4 łyżki

Kruszonka:

masło 50 gramów
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Jajka ubijam z cukrem za pomocą rózgi lub trzepaczki.
Krok 1 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
2
Z mleka, dodatkowej 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotowuję zaczyn drożdżowy, który odstawiam do wyrośnięcia.
Krok 2 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
3

Mąkę mieszam z ubitą masą jajeczną i drożdżami na gładkie ciasto. Dodaję rodzynki, roztopione, ostudzone masło i wyrabiam całość przez około 5-7 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Krok 3 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
4

Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką zrobioną z mąki, cukru i masła. Piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st.C.

Krok 4 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
5
Gorące upieczone ciasto wyjmuję z formy, odrywam papier i pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 5 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
6
Wystudzone ciasto kroję w centymetrowe kromki.
Krok 6 - Tradycyjne ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazia 23.11.2023 20:43
Jaka wielkość blaszki?
KasiaK90 12.11.2012 19:42
lubię ciasta drożdżowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak