Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie z lesnych grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 sztuki
wywar warzywny 450 militrów
śmietana 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyzeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
podgrzybki 300 krojone

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie z lesnych grzybów

Grzyby (rozmrożone) kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na łyżce oleju, solimy i mieszamy do momentu, aż soki z grzybów nam odparują. Gdy to nastąpi zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy, magi solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrywania.
Przygotowujemy polędwiczki. Usuwamy zbędne błony i tłuszcz. Kroimy na około 2,5 centymetrowe plastry. Delikatnie rozklepujemy, posypujemy Kucharkiem z obu stron. Smażymy (ja to robię na grillowanej patelni), po 4 minuty z każdej strony.
W tym momencie grzyby powinny być już gotowe. Dodajemy śmietanę, czekamy aż nam się zagotuje sos, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Polędwiczki upieczone ułożyłam na talerzu, polałam sosem grzybowym i podałam z kluskami śląskimi. doskonale nadają się także do podania z ziemniakami i makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 15.03.2012 21:38
ależ apetyczne
dwa pokoje z kuchnią 11.03.2012 19:59
uwielbiam polędwiczki,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak