Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w Syropie

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cytrynka 1 szt
Syrop:
woda 3 litry
cukier 1 i 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w Syropie

Jabłka umyć i obrać(skórkę można wykorzystać do zrobienia octu jabłkowego).Każde jabłko przekroić na dwie połówki i małym nożykiem ostrożnie wykroić środek z nasionami. Wykrojone jabłka wkładać do miski z wodą z sokiem wyciśniętym z cytryny(aby nie ściemniały).Potem powkładać do słoików i zalać zalewą(gorącą wodę wymieszać z cukrem).Słoiki mocno zakręcić dekielkami i pasteryzować ok 10-15 minut.Wyjąć i odwrócić do góry dnem i tak zostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 13:07
takie jabłka to idealny deser dla maluszków w zimie i doskonały dodatek do ciast
Laila2786 11.03.2013 00:11
fajnie mieć takie jabłuszka w spiżarni
plocia 13.10.2012 22:27
ja nie dodaję cytryny
Angelika6 03.09.2012 08:11
super jabłuszka
PaniMISIOWA 28.05.2012 19:37
dobrze mieć zapasy
Anulka75
Anulka75 21.03.2012 19:48
super też takie robię
smakowita 11.03.2012 15:13
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak