Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z salami i chili

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 80 dkg
drożdże 75 g
ser żółty 20 dkg
cebula 3 szt
olej
pomidor 1
papryczki chili z zalewy 10 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyż
sól
cukier
wędlina 10 dkg
przecier pomidorowy 200 g
salami 10 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z salami i chili

W szklance kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i zalewamy małą ilością w miarę ciepłej wody. Rozpuszczamy drożdże i mieszamy, kiedy już się rozpuszczą napełniamy do końca szklankę wodą i wlewamy do mąki (z dodatkiem szczypty soli) znajdującej się w wysokim naczyniu.
Dodajemy 2 łyżki oliwy i zostawiamy na chwilkę Kiedy na mące zaczną pojawiać się bąbelki mieszamy dokładnie, następnie przekładamy na blat i wyrabiamy na gładką kulę, którą z powrotem wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy na jakieś 30 min. minimum.
W międzyczasie w talarki kroimy cebule, chili i pomidora, wędlinę i salami w większą kostkę.
Na oleju szklimy cebule, przyprawiamy do smaku. Do koncentratu pomidorowego dodajemy niewielką ilość wody, tak aby nie było za gęste, ale i nie za wodniste, dosypujemy zioła, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto rwiemy na niewielkie kawałki i nadajemy im odpowiedniego kształtu rozbijając delikatnie ręką. Kładziemy je na folię aluminiową rozłożoną na blaszce, na każdym placku rozprowadzamy sos, na to wędlinę/ salami, plasterek pomidora, podsmażoną cebulkę, chili a na to ser. I tak z każdym.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku jakieś 15 minut.
Świetnie smakują i na ciepło i na zimno, są idealną przekąską.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak