Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
marchew 2-4 sztuki
kminek
sól
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona

Kapustę mujemy i obieramy z brzydkich liści. Wykrajamy głąb. Kapustę i głąb szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i tarkujemy na grubych oczkach. Mieszamy z kapustą. Dodajemy kminek, jałowiec lub żurawinę suszoną. Kapustę układamy np w glinianym naczyniu warstwami, posypujemy solą. 2 dkg soli na kilogram kapusty i ubijamy aż kapusta puści sok. Kolejna warstwa kapusty, trochę soli i ubiijanie. Na koniec przykrywamy. Odstawiamy kapustę na około 10-14 dni co jakiś czas ubijając. Aby kapusta się dobrze przechowywała powinna być zanużona w soku. Jeśli jest go za mało, to rozpuszczamy 2 dkg soli w litrze wody i dolewamy. Na to kładziemy np.talerzyk-średnica talerzyka powinna być mniejsza niż naczynia z kapustą-i na talerzyk coś ciężkiego. Kapustę przechowujemy w chłodnym mijscu.
Smaczności

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak