Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta pasta Awokado

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

awokado 2 szt.
śmietana 18 proc 300 ml
pomidor 1 szt.
sól 1/2 łyżeczki
olej sezamowy 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta pasta Awokado

Kroki postępowania

1
Jest to szybki przepis na pastę w stylu guacamole, idealna zarówno do urozmaicenia obiadu ( mięs typu chilli con carne) jak i lekkiej kolacji ze znajomymi, nakładana na kukurydziane nachos.

Wybieramy awokado lekko miękkie o ciemniejszej skórce, lekko chropowate.
Awokado obieramy ze skórki, obieraczką lub cienko nożem, przekrawamy na pół wyciągamy pestkę.

( Skórkę warto zachować na maseczkę do dłoni tego samego wieczora :)
Krok 1 - Puszysta pasta Awokado foto
2
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy awokado, dodajemy śmietanę , czosnek, świeżo mielony pieprz, sól i olej sezamowy.
Krok 2 - Puszysta pasta Awokado foto
3
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę.
Pastę dekorujemy pomidorem, posypujemy szczyptą grubo mielonej soli i i kolorowego pieprzu podajemy z nachos lub jako dresing do mięs.
Krok 3 - Puszysta pasta Awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 07.03.2013 18:41
dobre to jest
Cynowa_Beata 28.01.2013 11:56
Aby awokado nie ściemniało wystarczy przechowywać je z pestką..
SmacznaPyza 11.01.2013 20:02
ani odrobinki soku z limonki czy cytryny żeby awokado nie ściemniało?
andzia123 05.05.2012 18:48
mmmm
stokrotka 11.03.2012 11:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak