Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka z czarną fasolą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasola czarna 1 szk
udka z kurczaka 2 szt
cebula czerwona 1 szt
olej 6 łyżek
koncentrat pomidorowy 3 łyzki
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka z czarną fasolą

Fasolę namoczyć na noc.
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. 4 łyżki oleju wymieszać z koncentratem pomidorowym, papryką ostrą i przyprawą garam masala. Powstałą marynatą posmarować udka, zostawić w lodówce.
Na drugi dzień fasolę ugotować na półtwardo.
Cebulę posiekać drobno, czosnek obrać i pokroić w plasterki, papryczkę przeciąć, wyczyścić z nasion i pokroić w paski. Cebulę z czosnkiem i papryką podsmażyć na 2 łyżkach oleju aż cebula zmięknie. Wymieszać z fasolą.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywką ułożyć połowę fasoli, na niej udka z marynaty, na to resztę fasoli, polać pozostałą marynatą.
Przykryć i piec ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć naczynie, kurczaka przełożyć na wierzch i piec jeszcze 10-15 minut odkryte w temperaturze 200 st. z opcją grill.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.03.2012 08:59
bardzo mi się podoba to danie
gottrina 11.03.2012 09:22
świetne danie na niedzielny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak