Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane w bułce tartej i maśle

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 5-8 łyżek
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane w bułce tartej i maśle

Obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na w miarę średnie kawałki, żeby szybciej nam się ugotowały. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą trochę ponad ich stan. Dodajemy łyżkę soli i pół kostki rosołowej dla smaku. Ewentualnie zawsze można dodać kosteczkę smażonej cebulki jeśli macie w domu. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie brytfankę i smarujemy w środku masłem i posypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy sobie piekarnik. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy i wsypujemy do naszego naczynia wysmarowanego masłem i bułką. Następnie na wierzchu ziemniaków robimy tak samo jak na spodzie i dodajemy masła i posypujemy bułką. W piekarniku pieczemy około 10 minut i mamy pyszne chrupiące ziemniaczki:) Doskonały dodatek do obiadu a czas przygotowania to około pół godziny. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 06.06.2012 07:02
pomysłowe
Betka 27.05.2012 16:56
fajne
Norgiusz 20.05.2012 07:21
pomysłowe
artur7 19.05.2012 07:47
fajne
Grażyna13 23.04.2012 11:49
Pyszne i pomysłowe :)
mirosława4 15.04.2012 15:10
ciekawe
kate.500 22.03.2012 07:47
ciekawy pomysl
bgs1984 12.03.2012 09:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak