Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni 2,5_2,5 43Z011

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 250 g
mąka pszenna 250 g
woda letnia 300 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
drożdże 1,5 łyżeczki
pestki dyni 5 łyżek
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni 2,5_2,5 43Z011

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Do letniej wody wlewam oliwę. Następnie wsypuję mąkę żytnią typ 720, a potem pszenną typ 650. Wsypuję sól oraz cukier, a na końcu drożdże – uważam, aby drożdże nie stykały się z solą. Zamykam wieko i włączam program. Wszystkie pestki wsypuję w momencie sygnalizacji maszyny (czas do końca 2:50). Upieczony chleb miał wagę 720 gram i wysokość 10,5 cm (niestety wcześniej opadł około 1-1,5 cm).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 30.07.2012 21:57
super
kasiaw 02.04.2012 20:17
mhmmm pycha
Mariusz10 24.03.2012 17:45
super
pacpaw 11.03.2012 18:31
hehehe wszystko działa, ale jak sam piekę przynajmniej wiem co jest środku (w sumie to maszyna piecze, a moja robota to tylko wybrać proporcje i wsypać do misy). Ostatnio nawet zamówiłem mąkę bezpośrednio z młyna także może będzie bez niespodzianek a la sól przemysłowa :o)
Jolanta_P-S 11.03.2012 15:05
Paweł piekarnię ci zamkneli w okolicy? Ale chlebek super!
gottrina 11.03.2012 09:22
świetny chlebek
owca441 11.03.2012 08:58
mniam zjadloby się taki ciepły i pachnący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak